Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej znanych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz młodsze osoby. Dzisiaj rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wybranymi alergiami. Pośród tak młodych pacjentów najczęściej występuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Dużo niemowląt, u których uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie własne dzieci karmią piersią, muszą całkiem odstawić wszystkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą też obserwować reakcje dziecka wtedy, gdy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a więc soję, jaja lub też orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, należy podawać mu odpowiednie hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym bądź w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią należy również mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Należy w głównej mierze podawać nowatorskie artykuły osobno oraz co parę dni.
To właśnie dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, jakie z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Niewątpliwie zasady te dotyczą także starszych osób, u których występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najodpowiedniej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niesłychanie ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprawidłowiej jest, jeżeli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają dobrych zasad diety oraz nie jedzą mleka lub artykułów zawierających orzechy.